Dames die Raken!

Even voorstellen

Wij, Carla Kalhorn en Dieuwke Tazelaar, vormen Dames die Raken. We kennen elkaar van het theaterstuk De Psyche-logen (2014). Voortbouwend op het succes van deze voorstelling startten we met Dames die Raken! We hebben beiden een psychische kwetsbaarheid.

Wij maken het onbespreekbare bespreekbaar op een empathische en prikkelende manier. Hiervoor gebruiken we de kracht van theater, want verbeelding kan je meenemen, ontroeren en in je hart raken.

Dieuwke

Dieuwke is een kei in het ondersteunen van mensen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling vanuit een systemische blik. Zij heeft brede ervaring als docent, coach en hulpverlener. Ze is empatisch, enthousiast en een echte verbinder. Ze kan als geen ander, op een veilige manier, schurende onderwerpen bespreekbaar maken. Daarbij stelt ze zichzelf ook kwetsbaar op.

“Vanuit verschillende rollen heb ik ervaring met psychische kwetsbaarheid. Als moeder, als hulpverlener en coach. Ikzelf ben gediagnosticeerd met ADHD en een angststoornis. Mijn kwetsbaarheden hebben me veel gebracht, regelmatig is het een sta in de weg, maar vaak ook een verbinder! Bij Dames die Raken komt voor mij alles samen, mijn kwaliteiten, professionele achtergrond en ervaringsdeskundigheid! Met recht kan ik zeggen dat mijn kwetsbaarheid mijn kracht is geworden.”

Carla

Via ervarend leren, bijdragen aan de ontwikkeling en groei van volwassenen en organisaties is de rode draad in Carla’s loopbaan. Zij is een doorzetter met een scherpe blik en feeling voor de onderstroom. Ze heeft brede ervaring als trainingsacteur, trainer, manager en organisatieadviseur. De vraag achter de vraag ontdekken en omzetten in een passend aanbod is echt haar ding. Met grote betrokkenheid, humor en kwetsbaarheid weet ze mensen te raken en aan het denken te zetten.

“Het zit in de familie’. Ik heb zelf verschillende keren een depressie gehad. Ik heb toen aan den lijve ondervonden hoe stigma werkt. Waarom is psychische kwetsbaarheid niet ‘gewoon’ bespreekbaar? Vaak onbedoeld krijg je etiketten opgeplakt. Met dames die Raken vallen mijn ervaringen, kwaliteiten en ambities op zijn plek. Ik kan mijn kwetsbaarheid inzetten voor een inclusievere samenleving.”

Stigma

48% van de Nederlanders krijgt ooit een psychische aandoening*. Heb je het niet zelf, dan ken je waarschijnlijk wel iemand. Iederéén heeft er dus vroeg of laat mee te maken! Wat maakt er “gewoon” over praten dan toch zo lastig? Vooroordelen over psychische kwetsbaarheid zijn hardnekkig. Vaak leidt (zelf) stigma méér tot uitsluiting dan de aandoening zelf. Practice what you preach, is ons motto! Door ons kwetsbaar op te stellen en onze eigen verhalen te delen, nodigen we mensen uit zich te openen. Zo ontstaat er meer begrip en verbinding, wat belangrijke voorwaarden zijn voor meer inclusie.

*(bron: Trimbos)

Inclusie

Wij geloven in een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. De praktijk is vaak nog anders. Er is nog veel te winnen! Dames die Raken inspireren, verbinden, motiveren en faciliteren organisaties (profit en non profit) om inclusie in de praktijk te brengen.