Dames die Raken!

Even voorstellen

Vanaf 2020 vormen Dieuwke Tazelaar en Carla Kalhorn Dames die Raken. Zij zetten theater in als middel om het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Verbeelding neemt je mee, ontroert en raakt je hart. We gebruiken humor en schuwen de confrontatie niet. Daarnaast zetten ze interactieve en ervaringsgerichte werkvormen in. Zo weten ze mensen met elkaar te verbinden. Door het delen van persoonlijke ervaringen nodigen zij anderen uit te delen en te reflecteren. Met de succesvolle voorstelling De Kracht van Kwetsbaarheid bereikten zij al duizenden mensen door het hele land.

Inmiddels hebben De Dames ook andere thema’s ‘beetgepakt’ zoals ervaringsdeskundigheid, mantelzorg en armoede. Thema’s die te maken hebben met inclusie en participatie, veiligheid (op de werkvloer) en communicatie en samenwerken. Ze werken desgewenst op maat.

Dieuwke

Dieuwke is een kei in het ondersteunen van mensen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling vanuit een systemische blik. Zij heeft brede ervaring als docent, coach en hulpverlener. Ze is empathisch, enthousiast en een echte verbinder. Ze kan als geen ander, op een veilige manier, schurende onderwerpen bespreekbaar maken. Daarbij stelt ze zichzelf ook kwetsbaar op.

“Vanuit verschillende rollen heb ik ervaring met psychische kwetsbaarheid. Als moeder, als hulpverlener en coach. Ikzelf ben gediagnosticeerd met ADHD en een angststoornis. Dit heeft me veel gebracht, soms is het een sta in de weg maar vaak is het verbindend. Bij Dames die Raken komt voor mij alles samen, mijn kwaliteiten, professionele achtergrond en ervaringsdeskundigheid! Met recht kan ik zeggen dat mijn kwetsbaarheid mijn kracht is geworden.”

Carla

De rode draden in Carla’s loopbaan zijn ontwikkeling van volwassenen en organisaties, inclusie en ervarend leren. Zij is een doorzetter met een scherpe blik en feeling voor de onderstroom. Ze heeft brede ervaring als trainingsacteur, trainer, manager en organisatieadviseur. De vraag achter de vraag ontdekken en omzetten in een passend aanbod is haar toevertrouwd. Met grote betrokkenheid, humor en kwetsbaarheid weet ze mensen te raken en aan het denken te zetten.

“Het zit in de familie’. Ik heb zelf verschillende keren een depressie gehad. Ik heb toen aan den lijve ondervonden hoe stigma werkt. Waarom is psychische kwetsbaarheid niet ‘gewoon’ bespreekbaar? Vaak onbedoeld krijg je etiketten opgeplakt. Met dames die Raken vallen mijn ervaringen, kwaliteiten en ambities op zijn plek. Ik kan mijn kwetsbaarheid inzetten voor een inclusievere samenleving.”

Stigma

48% van de Nederlanders krijgt ooit een psychische aandoening*. Heb je het niet zelf, dan ken je waarschijnlijk wel iemand. Iederéén heeft er dus vroeg of laat mee te maken! Wat maakt er “gewoon” over praten dan toch zo lastig? Vooroordelen over psychische kwetsbaarheid zijn hardnekkig. Vaak leidt (zelf) stigma méér tot uitsluiting dan de aandoening zelf. Practice what you preach, is ons motto! Door ons kwetsbaar op te stellen en onze eigen verhalen te delen, nodigen we mensen uit zich te openen. Zo ontstaat er meer begrip en verbinding, wat belangrijke voorwaarden zijn voor meer inclusie.

*(bron: Trimbos)

Inclusie

Wij geloven in een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. De praktijk is vaak nog anders. Er is nog veel te winnen! Dames die Raken inspireren, verbinden, motiveren en faciliteren organisaties (profit en non profit) om inclusie in de praktijk te brengen.