De programma’s zijn laagdrempellig en passen goed binnen de opzet van een congres, een studiedag, een thema-avond of als start van een campagne of ander project. Opdrachtgevers zijn o.a. gemeenten, UWV, Sociaal ontwikkelbedrijven, maatschappelijke organisaties, onderwijs en het bedrijfsleven.
De mozaïek-voorstelling De Kracht van Kwetsbaarheid maakt de impact van psychische kwetsbaarheid en stigma zichtbaar en invoelbaar. De scènes zijn gebaseerd op eigen ervaringen. Soms is het schurend of ontroerend, dan weer humoristisch of informatief.
Aan de hand van afwisselende en herkenbare scènes, komen diverse thema’s aan bod. Bijvoorbeeld: Wat is ADHD, depressiviteit en angst; welke impact heeft psychische kwetsbaarheid op je leven; wel of niet open zijn over je kwetsbaarheid; veiligheid en inclusie op de werkvloer.
Door een interactief na -programma vergroten we de impact van de voorstelling. We nodigen mensen uit tot reflectie, dialoog en verbinding. We zetten daarbij verschillende interactieve en ervaringsgerichte werkvormen in. Iedere keer levert dat veel uitwisseling en openheid op. Dit na-programma maken we in samenspraak met de opdrachtgever op maat zodat het nog beter aansluit bij het doel en de doelgroep.
Onze aanpak zorgt voor (h)erkenning, meer begrip en vaak een ander perspectief.
Bij de korte voorstelling “Mantel der liefde” spelen we theaterscenes over de dagelijkse praktijk van mantelzorgers. Veel mensen zijn mantelzorger vanuit liefde en/of verantwoordelijkheidsgevoel.
Maar dat wil niet zeggen dat het vanzelf gaat. Hoe bewaak je je grenzen, waar liggen die grenzen überhaupt? Hoe ga je om met de bureaucratie waar je mee te maken kan krijgen? Mantelzorgtaken bij psychische problemen zijn vaak nog onzichtbaar. Door het stigma op psychische kwetsbaarheid raken mantelzorger en vrager vaker in een isolement. Deze thema’s en meer komen aan bod.
De gespeelde scenes roepen veel herkenbaarheid op. We maken veel ruimte voor interactie met het publiek. Zo kunnen mensen ervaringen delen, herkenning en erkenning ervaren. Dit geeft troost, steun en nieuwe inzichten.
De Dames ontwikkelen en begeleiden ook trainingen en workshops op maat. Voorbeeld hiervan is de training ‘Sterk in gesprek’ voor het team energietransitie van een gemeente. Beoogde resultaat is sterker te staan in de omgang met burgers.
Dagvoorzitterschap is een andere mogelijkheid. Het hosten van een grote bijeenkomst op een ludieke en aansprekende manier. Het programma aan elkaar praten, sprekers interviewen, interactie met het publiek.
Dames die Raken staan voor een verfrissende aanpak met activerende interventies. De dames begeleiden trainingen en bijeenkomsten op een verbindende, ervaringsgerichte en persoonlijke manier.
Op aanvraag ontwikkelen de Dames programma’s met op maat gemaakte scenes. Bijvoorbeeld over veiligheid op de werkvloer. Andere theatrale interventies zijn ook mogelijk. Bijvoorbeeld regietheater of praktijksimulatie.
Heb je een vaag idee of een concrete wens? We denken met je mee en verkennen gezamenlijk graag de mogelijkheden.
Hoe gaan we te werk?
Stel, je hebt een vraag of er borrelt iets bij je organisatie. Je wilt iets bereiken, meer bewustzijn creëren of mensen met elkaar verbinden. Als je contact met ons opneemt gaan we eerst (vrijblijvend) in gesprek om je vraag zo concreet mogelijk te krijgen. We stellen veel vragen en leven ons in om zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten bij het gewenste resultaat.
Hierna komen we met een inspirerend voorstel met een kostenindicatie. Onze voorstellen zijn eerlijk, transparant en creatief. We onderscheiden ons door onze betrokken, persoonlijke en zorgvuldige aanpak. We zeggen wat we doen en doen wat we beloven. Daar waar van toepassing, zetten we (eigen) ervaringen in.
Als we het eens zijn gaan we aan de slag! Met verder uitwerken, voorbereiden en uitvoeren. Na afloop blikken we graag gezamenlijk terug.