Dames die Raken!

Avans

Voor het tweede jaar speelden we ons stuk voor AVD Social Work Avans (Breda en Den Bosch), want ons stuk is inmiddels onderdeel van deze deeltijd opleiding.
Weer met een openhartig gesprek met de studenten over o.a. de voors en tegens van een diagnose, wel of niet open zijn en hoe lastig je eigen machteloosheid te verdragen is als het met een naaste niet goed gaat. Dat de valkuil dan vaak is dat je iets wil doen, dat je adviezen gaat geven etc. En dat dan vaak ‘er zijn’ en luisteren goed genoeg is. Herkenbaar?

Review Anita Uitzetter, docent en opdrachtgever AVANS: Het was weer een geweldige aanvulling op alle lessen en opdrachten. Het blijft een heel krachtig stuk, ook al heb ik t al een paar keer gezien; ik moest weer lachten én huilen. Goed gedaan !

Gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel

Psychische kwetsbaarheid is een thema waar iedereen in zijn/haar leven mee te maken krijgt en waarvoor we als samenleving verantwoordelijkheid dragen. We willen een beweging in gang zetten, die mentale gezondheid omarmt. Afgelopen jaar hebben we De Dames die Raken naar onze gemeente gehaald, waar zij in ieder dorp de theatervoorstelling ‘De Kracht van Kwetsbaarheid’ speelden.

Wat hebben deze voorstellingen ons gebracht? Na een toer van 10 prachtige voorstellingen in Boxtel en Sint-Michielsgestel voelde het een beetje onwennig om afscheid te nemen van Dieuwke en Carla; zo vertrouwd waren we inmiddels met ze geraakt.  We hopen dat we ze nog vaker mogen uitnodigen voor een voorstelling! Met volle overtuiging kunnen we zeggen dat ons doel is bereikt: meer bewustwording, openheid en verbinding over psychische kwetsbaarheid in onze gemeente. De voorstelling is herkenbaar, eerlijk, informerend, humorvol en verbindend. Er is geluisterd, gelachen en gehuild. Kortom: de voorstelling heeft mensen daadwerkelijk geraakt.De nagesprekken zijn voor ons misschien wel het meest waardevol geweest. Zo bijzonder hoe Dieuwke en Carla dit na afloop van iedere voorstelling weer op gang kregen. Ieder nagesprek bracht openheid en verbinding met zich mee. En voor ons was het een geweldige manier om te horen wat er allemaal speelt. In totaal hebben 850 mensen de voorstelling bezocht. We hebben niet alleen veel nuttige informatie opgehaald maar ook een groep inwoners en professionals gevonden die het thema psychische kwetsbaarheid samen verder willen oppakken. De eerste drie vervolgbijeenkomsten hebben zelfs al plaatsgevonden!

Kommit

Op 18 september vond het Kom’mit nazomerevenement “De Kracht van Kwetsbaarheid” plaats bij PITground in Sittard. Centraal stond de gelijknamige theatervoorstelling gespeeld door theaterduo Dames die Raken. Een pakkende voorstelling met verschillende scenes gerelateerd aan het thema van de avond: Psychische kwetsbaarheden.

Bruno Fermin, Fondsmanager SBCM

‘De kracht van kwetsbaarheid’. Als afsluiting van ons medezeggenschapcongres laten Dames die Raken! zien wat psychische kwetsbaarheid – of psychische variatie zoals zij zeggen – betekent voor hoe je in het leven en je werk staat en waarom het belangrijk is dat je het bespreekbaar maakt én dat daar ruimte voor is. Er valt nog een wereld te winnen!

Vitaliteitsproeverij Cultuur Compaan Roosendaal , Caroline van den Akker

De voorstelling ‘De kracht van kwetsbaarheid’ kwam op z’n zachtst gezegd binnen: angst, depressie, ADHD, autisme, verslaving, burn-out, het komt allemaal aan bod in de scènes van Dames die Raken! Daarna een dynamisch nagesprek met het publiek. De Dames hadden geen betere naam kunnen kiezen….

Woonstichting Joost

Dinsdagavond was de voorstelling ‘De kracht van Kwetsbaarheid’ van de Dames die Raken! in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel. Wat was de opkomst goed – ruim 190 mensen. Inge Huisman (manager sociaal beheer) opende de avond.

“Het was theater met impact, waarna er mooie, waardevolle gesprekken ontstonden in en met de zaal. Veel is gebaseerd op aannames en vooroordelen. Toon interesse naar elkaar en vraag wat helpt.”

Bas Goedjohan (expert wijkzorg De Meieri):

“Gisterenavond in Middelrode met een voorwoord deze theatervoorstelling namens de plaatselijke politie mogen openen. Een thema waarmee wij als politie in toenemende mate mee te maken hebben.  Na afloop bleek uit de open reacties vanuit de zaal dat de dames mensen hadden geraakt dus zij deden hun naam eer aan. Blijkt ook dat dit thema bij veel mensen leeft.”.

Voorstelling Mantelzorg i.o. Surplus Oosterhout

Bewonderenswaardig hoeveel mensen zich deze middag kwetsbaar opstelden en vertelden over hun ervaringen met betrekking tot de mantelzorg die zij hun naaste geven. De waardevolle, maar ook moeilijke momenten kwamen naar voren.  Ervaringen delen luchtte op! De microfoon ging door de zaal en mensen deelden emoties en wisselden tips en handvatten uit. Enkele reacties van mantelzorgers uit het publiek: “De scenes van de dames kwamen echt bij me binnen Zo herkenbaar.”;  “Het is fijn om met gelijkgestemden te kunnen praten”

Asmara Zom – Buddyhulp / Welzijnscoach Welzijn op Recept / Dementie & Nu

Optreden bij Werkzaak Rivierenland:

Prachtig! Wat een indringende inkijk in het leven van 2 prachtige, talentvolle, krachtige vrouwen met een psychische kwetsbaarheid die laten zien wat stigma en systeemdenken met hen doet. Dank voor jullie verhaal. Jullie zijn kanjers
Indringend portret van gewone mensen in gewone situaties die we ongewoon vinden
Een prachtige, inspirerende voorstelling opgevoerd door twee talentvolle vrouwen die zichzelf kwetsbaar op durven te stellen op het podium. Heel dapper en enorm knap. Deze voorstelling kan ik echt aanbevelen aan andere organisaties!
Vorige
Volgende

Gemeente oldenbroek

“Als je hen aan het werk ziet, word je gelijk enthousiast”

Review Surplus Zundert

Afgelopen donderdagavond 1 december hebben wij genoten van de voorstelling door De kracht van Kwetsbaarheid door Dames die Raken in het Koutershof. Zij maakten het onbespreekbare bespreekbaar, maar ook vol herkenning. De aanwezige mantelzorgers konden zich dan ook erg goed vinden in de scenes die werden gespeeld. Tijdens de interactieve momenten werden er dan ook veel ervaringen, maar ook tips uitgewisseld.

Sociale Adviesraad Harderwijk

” Geraakt door jullie indrukwekkende voorstelling! Dank”

Corrine Snaterse – Voorzitter Sociale Adviesraad Harderwijk 

“Wauw, wat een krachtige voorstelling hadden we gisteren in #Wageningen. De voorstelling ‘Kracht van kwetsbaarheid’ van de Dames die Raken. Een avond met een lach en een traan. Iedereen herkende wel wat in de voorstelling. En was iedereen ongetwijfeld wel een keer of meer diep geraakt.

Hoe bijzonder is het dat in het nagesprek zoveel openheid, herkenning, belangstelling voor elkaar was.”

Astrid Zeilstra – 1e Adviseur Vrijwilligerswerk bij Vrijwilligers Centrum Wageningen

Nav de voorstelling besloot ik bij mijn eerste date met X open te zijn over  mijn labels: psychose gevoelig, schizofrenie, en later ook over mijn incest verleden. Hij zei: dat is geen reden om geen contact te willen. Sterker nog, hij vond mij moedig. En hij zei: ik zal ook met wat labels strooien. Blijkt dat hij als tiener 2 jaar is opgenomen geweest. Gescheiden ouders, ADD en ADHD en OCD heeft. Voor mij geen enkel probleem. Wel ontdek ik dat hij wat sneller vol zit en een druk café niet goed trekt. Jullie voorstelling kwam op zo’n goed moment, want het heeft ook inzicht gegeven in ADHD!!

Podium Bloos - 19 november 2022

Caroline SchenkSuccesvol Balanceren
Lees verder
Een aanrader voor bedrijven die serieus met inclusie aan de slag willen Dames die Raken! Een treffende naam, want dit is precies wat Dieuwke en Carla doen. Ik was tot tranen geroerd. Ze maken middels een interactief programma krachtig en kwetsbaar duidelijk hoe belangrijk het is om met elkaar het gesprek aan te gaan.
Hester
Lees verder
Jullie voorstelling is prachtig! Ik herkende me zo in het verhaal. Jullie laten de zoektocht in het leven zien. Nu ik het heb laten bezinken zie ik dat werk centraal staat in deze maatschappij. Maar dat het moet gaan om de mens!
Vorige
Volgende

“Het was geweldig om de voorstelling De Kracht van Kwetsbaarheid als onderdeel van ons programma Psychische kwetsbaarheid, Herstel & Ethiek bij Social Work deeltijd van Avans hogeschool te hebben. Inspirerend, rakend én met humor hebben de Dames ons -op een andere manier dan gebruikelijk op school- aan het denken gezet over kwetsbaarheid en stigmatisering. Dat smaakt naar meer!”

Anita Uitzetter – Docent Avans Hogeschool

Seminar "Anders kijken"

“Ontzettend leuk om deze dames te zien optreden. Inspirerend, krachtig, gevoelig, anders denkend, stilstaand bij kwetsbare medemensen in onze samenleving. Ontzettend charismatische ersonen. Zo veel talent ingezet voor zo’n goede doel. Bravo dames!”

Tia van Kalken – Adviseur Inclusie RIBW Overijssel

GGNET Apeldoorn Medewerkersdagen

Volare Vrijwilligerscentrale Arnhem

“Deze voorstelling met scenes uit het leven gegrepen gaf een prachtige aanzet om met elkaar in gesprek te gaan. Nu naar de praktijk! dank jullie wel Carla Kalhorn Dieuwke Tazelaar.”

Hermien van Setten Veranderkundige en organisatieadviseur

FACT congres

“Dag dames,

Ik wil jullie bedanken voor een grandioos optreden op het congres! Heb het gelukkig zelf ook kunnen meemaken maar heb vele positieve reacties over jullie vernomen.”

Barbara Breugelmans – Manager GGZ Breburg

“Tsjonge tsjonge, wat hebben jullie me geraakt, klasse zeg. Fijn om te mogen ervaren, dreunt nog goed na.”

Ralf Embrechts – Directeur MOM Tilburg

STIB

” Ik heb het genoegen gehad om met mijn organisatie een belangrijk thema uit te lichten namelijk psychische kwetsbaarheid. Dames die raken hebben daar een waanzinnige voorstelling van gemaakt. Met een combinatie van eigen ervaringen en theoretische kennis brachten zij met de kracht van kwetsbaarheid een voorstelling die raakte!

Ik was ontroerd, kreeg nieuwe inzichten en praktische handvatten aangereikt. Een must see voor werkend Nederland”

Miriam Bryson – Bestuurder Steunpunt Informele Zorg Breda (STIB)

Bezoekersreview

“Werk aan de winkel: psychische kwetsbaarheid iedereen heeft vroeg of laat mee te maken. Zelf of als mantelzorger.

Met behulp van deze voorstelling kun je het bespreekbaar maken. Na de voorstelling die echt harten raakt, ga je met elkaar in gesprek.

Dank StiB voor het organiseren en Carla Kalhorn Dieuwke Tazelaar nogmaals dank voor jullie #powerandlove”

Jannet Koster – Veranderkundige / Projectleider sociaal domein Gemeente Breda

“Het was theater met impact waarna er mooie, waardevolle gesprekken ontstonden in en met de zaal.”
"Veel is gebaseerd op aannames en vooroordelen. Toon interesse naar elkaar en vraag wat helpt."
“Mijn complimenten voor de sfeervolle locatie, de fijne verzorging en de prachtige acteerprestaties van de beide dames. Het heeft mij echt geraakt!”
“Fijn ook dat de microfoon op verzoek de zaal rond ging, zo hadden wij op een mooie manier contact met elkaar. Het was echt interactief."
"De avond kende verschillende emoties en wij bedanken de Dames die Raken voor hun betrokken voorstelling en onze aanwezige mantelzorgers voor hun deelname. Uit liefde"